Količina:

0


Znesek:

0,00

10 nasvetov, kako se zoperstaviti stresu pri delu

10 nasvetov, kako se zoperstaviti stresu pri delu
 
Stres je v našem modernem vsakdanjem življenju pogost pojav, še posebno pa se pojavlja pri opravljanju vsakdanjih opravil na delovnem mestu. Lahko ga npr. občutimo, kadar smo pred zahtevnimi časovnimi roki, ko trepetamo za sklenitev večjega posla, kadar pričakujemo javni nastop, ko se kujamo nad neizpolnjenim delom sodelavca ali ko prejemamo reklamacijo od stranke.


Stres seveda pogosto čutijo tudi iskalci zaposlitve, npr. pred ali med nastopom na pomembnem zaposlitvenem razgovoru, pri iskanju delodajalcev, ko doživljajo zavrnitve ali zaradi občutka negotovosti do prihodnosti. Stresu se pogosto ne moremo izogniti, lahko pa ga omilimo s pomočjo tehnik sproščanja in primernega načina življenja.

Vsakdo ima lahko svoj način, kako obvladuje stres. Nekateri pristopi so bolj uspešni, drugi manj. Družba ASE se že vrsto let ukvarja z razvijanjem človeških potencialov in kot ena od največjih in najbolj priznanih angleških svetovalnih družb s področja človeških resursov svojim strankam ponuja nasvete in rešitve za izboljšanje njihovega poslovanja. Veliko podjetjem je že pripomogla, da so izboljšali njihovo delovno klimo ter povečali delovno učinkovitost in zadovoljstvo njihovih zaposlenih. Na podlagi njihovih dolgoletnih izkušenj vam ponujamo 10 preverjenih receptov oz. nasvetov, kako se zoperstaviti stresu.

1. Bodite fizično aktivni

Če ne drugo, je dobrodošla tudi vsakodnevna hoja. Vaše fizično počutje vpliva na to, kako doživljate stres. Bolj, kot boste fizično vitalni, manj boste čutili stres.

2. Ne pretiravajte z urami

Ne nagibajte se k temu, da bi vsak dan delali vedno več in več ur. Raje, kot da delate 12 ur dnevno, delajte 8, a bolj učinkovitih ur. Predolg delavnik povečuje utrujenost, utrujenost pa povečuje stres.

3. Smiselno si razdelite delo

Razdelite vaše delo na manjše dele. Eno nalogo končajte, še preden začnete z naslednjo. Zadovoljstvo, ki ga doživljate, ko vidite nalogo dokončano, zmanjšuje stres.

4. Ne pozabljajte na svoje hobije

Trudite se, da obdržite vaše konjičke. Če obstaja v vašem življenju le delo in nič zabave, bodo vaše skrbi presegle vse mere.

5. Ne pozabljajte na prijatelje

Dajajte pozornost vašemu socialnemu življenju. Druženje z ljudmi, pri katerih čutite, da želijo skrbeti za vas in ste jim pomembni, je pomembna varovalka proti stresu.

6. Ne pozabite na družino
Posvetite čas vaši družini, če jo imate. Zaupni čustveni odnosi – še posebno s partnerji in otroki – dobro denejo, ko je nekdo pod stresom.

7. Ne izgubite vaše samozavesti

Upoštevajte kritike, vendar jih ne jemljite osebno. Vsaka kritika, pa naj bo še tako slaba, ima lahko koristno sporočilo in se lahko iz nje nekaj naučite. Na splošno se ljudje pri svojem delu pogosto nagibajo k temu, da precenjujejo svoje znanje in sposobnosti.

8. Poskrbite za odmore

Vzemite si redne odmore med delom, še posebej, če delate z računalnikom ali pogosto sestankujete. Bolje in bolj učinkovito delate, če si vsake pol ure vzamete kratek dve-minutni odmor in nekoliko daljši odmor po malici/kosilu.

9. Pomaga naj tudi podjetje

Stres ni prekršek, ki bi ga bilo treba skrivati. Ozrite se nad tem, kako vam lahko vaše podjetje pri tem pomaga. Dobra podjetja želijo, da delate na optimalni ravni, zato čutijo dolžnost, da skrbijo za vaše fizično in duševno zdravje. Uspešna podjetja dandanes za svoje zaposlene izvajajo programe za premagovanje stresa.

10. Poskrbite za prioritete

Postavite prioritete stvarem, ki vas sproščajo; npr. vsaj en sprehod na dan, če vas to pomirja ali pojdite plesat v nočno plesišče, če vas to sprošča. Pridobili boste boljši občutek nadzora nad vašim življenjem.

Za konec, stres lahko spremljajo opozorilni stresni simptomi, a nekaj od teh simptomov lahko nastane zaradi vašega fizičnega stanja. Če ste v dvomu, se posvetujte z zdravnikom.

Postavite si izziv, da po omenjenih načelih preživite vsaj en teden. Zapišite si opažanja med in na koncu izziva ter ugotovite razliko v počutju in dojemanju stvari.